zaterdag 7 mei 2016

Zo kom je samen veilig de zomer door!


Op warme dagen lekker rennen,
bij voorkeur 's ochtends of 's avonds!
Bewegen is goed voor ons en onze huisdieren. Een goede gezondheid begint bij goede en voldoende beweging.  De spijsvertering en doorbloeding en alle belangrijke functies in het lichaam werken veel beter als een hond regelmatig voldoende beweegt.

Nu de lente eindelijk echt goed op gang komt met prachtig warm weer gaat iedereen er weer lekker op uit. Wij vinden het nu heel leuk om lekker actief te gaan doen en het zonnetje nodigt uit voor lange wandelingen en heerlijke fietsroutes.

Voor honden zijn er wel wat dingen om rekening mee te houden. In tegenstelling tot mensen kan een hond eigenlijk alleen warmte kwijt raken via zijn voetzolen.  Pas als dat niet voldoende helpt gaat hij ook hijgen om via zijn tong warmte kwijt te raken. Hierbij verliest hij echter ook veel vocht.

Het is daarom heel belangrijk dat je lekker gaat bewegen in de ochtend uren als het nog niet warm is. En warm is het voor de gemiddelde hond al vanaf 20 graden!
In de ochtenduren is het buiten nog lekker koel, niet alleen de luchttemperatuur maar ook de temperatuur van de omgeving, de stenen en het asfalt zijn nog niet opgewarmd. Daardoor kan de hond goed koelen via de voetzooltjes en kunnen jullie samen veel plezier maken.

's middags rust of lekker thuis met water spelen.
's middags is het beter rustig aan te doen, niet te ver weg of kies een boswandeling of park uit waar de hond veel door gras en begroeiing kan lopen en mijdt stenen en asfalt. Want die worden erg warm.
Een park of recreatiegebied waar de hond lekker mag zwemmen is natuurlijk heerlijk als je hond daar van houdt. Zwemmen in relatief koel water is natuurlijk ook een prima manier om af te koelen, maar er zit ook een gevaar in op hele warme dagen dat de hond door verkoeling aan de poten soms niet goed door heeft dat hij eigenlijk te warm wordt.  Zorg met regelmaat voor rust en verkoeling in de schaduw.

Als het afkoelt 's avonds kan je natuurlijk er weer heerlijk op uit met de hond, maar ook nu liever niet op asfalt op stenen stoepen. Kleine stukjes is geen probleem maar lange wandelingen op een stoep waar de hele dag een zon op heeft gestaan is voor je hond echt niet leuk. De stenen houden de warmte nog heel lang vast en maken het voor je hond erg warm. Bovendien kunnen de voetzolen niet koelen op zo'n warme ondergrond.

Ga je op een mooie dag lang wandelen, zorg dan dat jezelf en je hond regelmatig even pauze nemen en geef je hond de kans te drinken.  Zeker als je hond veel hijgt verliest hij ook veel vocht en dus is regelmatig drinken erg belangrijk.
Onderweg is drinken heel belangrijk!
Maar liever niet uit stilstaand water, neem water mee!
Zeewater is uiteraard niet best om te drinken voor je hond en ook sloten en plassen met stilstaand water zou ik persoonlijk ook niet aanraden. Beter neem je zelf gewoon schoon drinkwater mee en laat je je hond af en toe drinken onderweg.

Daarvoor zijn legio handige flesjes en bakjes verkrijgbaar. 
Zelf vindt ik de bowldog hiervoor heel geschikt omdat het een plat plastic bakje is wat je makkelijk opzet als je het nodig hebt en na gebruik weer waterdicht af kan sluiten zodat je geen lekkende en druppende bakken in je zak of tas hebt. Het is ongebruikt zo klein dat je er tijdens het lopen geen last van hebt en het overal past. 

Als het echt warm wordt is een koelmat erg aan te raden. Zo kan uw hond zelf de verkoeling opzoeken als hij daar behoefte aan heeft. 
Pets Passion heeft daar gel-gekoelde koelmatten voor, de Fresk koelmat. Deze zijn altijd klaar voor gebruik, hebben geen water nodig en zijn dus ook altijd droog.  Extra fijn als u de koelmat in een auto of op een houten vloer wilt gebruiken.
Op warme dagen heerlijk afkoelen op een koelmat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten