vrijdag 11 maart 2016

Dus je wilt een kat? -> verplaatst

Je weet het zeker, er komt een kat!
Net als bij de keus voor een hond begin je bij de keuze, wil je een raskat of een rasloze kat.
Bij katten is er ontzettend veel keus, je hebt raskatten in alle soorten en maten en voorzien van stamboom en raskatten zonder stamboom.  En dan heb je zeker in het voorjaar ook nog de vele kittens die ongevraagd en ongepland worden geboren.

Een raskat met stamboom kost vaak een hoop geld, maar dan heb je wel vrij veel zekerheid over hoe de kat op zal groeien en wat voor een soort karakter je mag verwachten. Bovendien zijn de ouders getest op diverse gezondheidsproblemen zodat je ook vrij veel zekerheid krijgt over de gezondheid van je kat.
Aan alle voorbereidingen en de verzorging van de ouderdieren en de kittens wordt veel geld besteed en daarom is zo’n kitten ook niet goedkoop.  Puur de stamboom op zich kost een fokker niet zo heel erg veel, als iemand beweerd kittens van een ras te verkopen en daar aanzienlijk minder voor vraagt omdat er geen stamboom bij zit moeten de alarmbellen gaan rinkelen! Dat papiertje is echt het geld niet dus dat argument waarom het kitten zoveel goedkoper gaat echt niet op.

Natuurlijk kan je, zeker in het voorjaar, heel makkelijk een kitten krijgen. Vaak mag je ze gratis afhalen.  Net als bij rasloze honden is ook bij katten de kans dat verkeerde genen elkaar tegen komen bij de gewone rasloze huiskat ook kleiner.
Maar bedenk wel, als je een kitten gratis af mag halen dan zijn daar niet veel onkosten voor gemaakt.  Bel maar eens een rondje langs de dierenartsen om te horen wat ontwormen, enten en chippen eigenlijk kost.  En vraag je dan nog eens af waarom dat katje gratis weg mag?

Je weet dan in elk geval zeker dat de ouders nergens op getest zijn, vaak is de vader compleet onbekend.  Je hebt dan ook geen idee wat voor een karakter of formaat je mag verwachten als het kitten volwassen is.
Vaak gaat het goed, maar niet altijd!

Voor de rasloze huis-, tuin- en keukenkat heeft men een mooie naam bedacht, de Europees Korthaar.  Dat is net zoiets als een Boomer bij de honden.  Leuke titel voor een bastaardje.
Op zich niets mis mee, maar als iemand je kittens aanbied en de Europees Korthaar titel als een ras gaat verkopen dan zouden je alarmbellen moeten gaan rinkelen.  Het is niets meer dan een verzamelnaam voor een rasloze kruising.  Elke willekeurige kat mag je zo noemen.

Als het katje niet perse van een bepaald ras moet zijn raden we zeker aan even in het asiel te kijken. Zeker in het voorjaar zijn daar ook vele kittens te vinden. Deze zijn dan wel al door de dierenarts nagekeken, zijn ontwormt en vaak ook gechipt.  Daar betaal je uiteraard een onkostenvergoeding voor, doorgaans minder dan je zelf kwijt zou zijn als je het bij je eigen dierenarts laat doen.    

Wettelijk mag een kitten vanaf 7 weken weg bij de moeder, eigenlijk best heel vroeg want juist in de periode van 7 tot 12 weken leren de kittens om kat te zijn en leren ze de taal en vaardigheden die een kat moet leren.  In de natuur wordt een kitten dan ook pas rond de 14 weken zelfstandig.  Idealiter haal je een kitten dan ook in huis rond de leeftijd van 12 weken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten