zaterdag 23 april 2016

Leer je hond vol vertrouwen alleen thuis te blijven

Elke hond moet zo af en toe wel eens alleen thuis blijven.  Er moeten nu eenmaal boodschappen gedaan worden en de meeste baasjes zullen zo af en toe ook naar het werk moeten.
Maar daar waar de ene hond er geen enkel probleem mee heeft, is het voor een andere hond een groot drama en huilt hij de hele buurt bij elkaar.

Veel honden hebben verlatingsangst, zij huilen, bijten, krabben, zijn onzindelijk of vertonen allerlei ander ongewenst gedrag als ze even alleen thuis moeten zijn. Een hond is afhankelijk van u als baas, u zorgt voor zijn veiligheid en zijn voedsel. Dat u zo weer terug komt weet een hond niet dus schiet een hond enorm in de stress als u weg gaat.

Er zijn heel veel methoden om een hond te leren alleen te zijn. Zelf vindt ik het erg prettig als het geen kunstje is maar gewoon iets wat bij het leven hoort en ik wil dat mijn hond vol vertrouwen wacht tot ik weer terug kom, omdat hij weet dat ik sowieso altijd weer terug kom. 
Daarom werk ik niet met beloningen of benches maar ik bouw aan het vertrouwen dat ik weer terug kom.  Dat kost wel even wat tijd en inzet, maar uiteindelijk heeft u dan een hond die het niet erg vindt dat u gaat en weet dat u altijd weer terug komt.

Begin in een periode dat u de hond de komende weken nooit langer alleen hoeft te laten dan uw training toelaat.  Een vakantie is hier ideaal voor.  De basis is het vertrouwen dat u terug komt dus daar stop ik veel tijd in. Als die basis er is gaat het opbouwen daarna veel sneller en kunt u het zonder veel moeite onderhouden.

Begin in huis, sta minimaal 1x per uur op en ga even naar de keuken, het toilet, even naar de gang, zo vaak en zo kort mogelijk.  De 1e keer zal uw hond vast geïnteresseerd zijn in wat u aan het doen bent en mee willen lopen. Doe deuren tussen u en de hond dicht als het even kan, maar kom dan ook zo snel mogelijk weer terug. 
Negeer uw hond hier zo veel mogelijk bij, loop (voorzichtig) gewoon door als hij voor uw voeten springt en geef zo min mogelijk aandacht aan uw hond tijdens het heen en weer lopen.  Zo is het voor uw hond helemaal niet interessant.

Er komt een moment dat uw hond het allemaal wel prima vindt en blijft liggen terwijl u heen en weer loopt. Op het moment dat u ziet dat uw hond ontspannen blijft en amper nog op of omkijkt terwijl u even heen en weer terug bent gelopen gaat u een stapje verder en doet u de tuindeur even open of de voordeur en doet u hem ook onmiddellijk weer dicht. 
Stap misschien even in de tuin en ook onmiddellijk weer naar binnen.  En zo bouwt u op tot u rustig in huis en in de tuin rond kan lopen zonder dat uw hond er warm of koud van wordt.  

De basis kost veel tijd en geduld, hou vol!
Pas dan gaat u ook daadwerkelijk even naar buiten bij de voordeur, als het kan stapt u naar buiten en zodra de deur achter u dicht zit gaat u ook weer naar binnen.  Probeer dit zo vaak mogelijk op een dag heel even te doen.  Ik weet dat het heel vermoeiend is en het wat ongemakkelijk voelt maar het loont de moeite.

Het kost u waarschijnlijk een hele week voordat u eindelijk echt een stap buiten heeft gezet maar net zoals u helemaal het heen en weer krijgt van dat heen en weer lopen, is uw hond er ook wel klaar mee en zal hij het u lekker uit laten zoeken.  Hij went aan het feit dat u wel eens opstaat, wegloopt en weer terug komt.  En daar gaat het om. Hij weet, u komt weer terug.

Als uw hond heftige verlatingsangst heeft duurt het misschien langer, pas uw tempo aan op uw hond. Ga pas een stap verder als u zeker weet dat uw hond ontspannen blijft.

Als u eenmaal zo ver bent dat u de voordeur achter u dicht kunt doen en weer naar binnen kan komen zonder stress bij uw hond gaat u opbouwen. Eerst 1 seconde buiten, dan 2 secondes buiten, dan 3, 4 tot u 5 hele secondes buiten bent en weer naar binnen komt.  Door de basis die we eerder binnenshuis al gelegd hebben gaat dit relatief vlot.  Het kan zijn dat het voor uw hond moeilijk is, daarom echt per seconde opbouwen zodat uw hond echt het vertrouwen heeft dat u weer terug komt.
Daarom doet u het heel vaak op een dag en maar heel kort.

Als u eenmaal 5 seconde buiten kunt staan zonder stress bij de hond probeert u eens 10 seconde. Gaat dit goed dan kunt u naar 15 seconde en naar 20 seconden. Daarna naar 30, 45 en dan springen we naar 1 hele minuut dat u buiten bent.

Waarschijnlijk bent u nu 2 weken of langer bezig.  Maar het loont de moeite want vanaf nu gaat het vlotter, vanaf 1 minuut gaat u naar 2,5 naar 5 minuten en dan naar 10, 15, 20, 30 minuten. 
Dit oefent u natuurlijk al niet meer elk uur, probeer wel een paar keer per dag. Hoe meer hoe beter maar als het eenmaal een half uur is kan 1x per dag volstaan.
Ga even een boodschap halen of drink een kopje koffie bij de buren zodat u uw hond kunt horen.

Als u zeker weet dat uw hond rustig een half uur op u wacht zonder stress kunt u het verder uitbouwen en onderhouden tot de tijd die uw hond alleen moet kunnen zijn.
Hier doe je het voor! Slapend wachten op de baas.

Als uw hond sloopt of als u echt perse wil dat uw hond in een bench zit terwijl u weg bent moet u dat natuurlijk ook leren. Vraag uw hond dan regelmatig even in de bench te gaan en beloon hem daarvoor.  U maakt er dan een blijf oefening van. 
Gaat uw hond zonder problemen en zonder stress in de bench dan doet u de deur even dicht en meteen weer open. Geef de beloning, prijs uw hond en herhaal de oefening.
Ook dit moet stapje voor stapje worden opgebouwd. Eerst de deur echt dicht, u stapt 1 stapje weg en weer terug en zo bouw je het stapje voor stapje op.  Honden zullen het niet erg kunnen waarderen als u dat elk uur gaat oefenen dus oefen dit een paar keer per dag en dan een aantal keren achter elkaar.
Maar onthou ook hier, de basis is het vertrouwen dat de oefening weer ophoudt en dus steekt u heel veel tijd en aandacht aan de basis, stapje voor stapje tot u uit zicht kunt en dan per seconde uit zicht blijven net zolang tot uw hond lang genoeg kan blijven wachten als nodig is.
Training hoort leuk te zijn dus hier geeft u uw hond in dit geval juist wel alle aandacht en beloning voor het gewenste gedrag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten