zaterdag 16 april 2016

Zo leer je het trekken succesvol af!

Als je hond continu aan de lijn trekt is een wandeling niet meer zo heel erg leuk.
Heb jij zo'n enthousiaste hond die buiten van alles zo leuk vindt dat hij regelmatig vol in de lijn hangt en naar adem snakkend probeert zo snel mogelijk bij die ene boom of dat leuke speelmaatje te zijn?

Dit blog is voor iedereen die zo'n hond heeft en hem/haar graag wil leren netjes met je mee te lopen zonder trekken.

Als je gedrag af wilt leren is het altijd belangrijk je even af te vragen waarom doet hij/zij dat doet.
Bij trekken is het doorgaans heel simpel "ergens willen zijn".  Voor honden is het heel belonend om dat leuke plekje te bereiken, bij hoge nood je plas kwijt te kunnen of heerlijk te mogen spelen bij dat losloop gebied.  Het is zogenaamd zelfbelonend gedrag.  Je hond wil iets en krijgt dat al trekkend voor elkaar.  En dus doet ie het de volgende keer ook weer zo. 

Om je hond dit echt succesvol af te leren is het toverwoord: Geduld! (en rust)
Kies een dag uit met mooi weer waarop je verder niets te doen hebt. Vanaf dat moment mag je hond niet meer trekken. En dan ook echt nooit meer. Het is heel belangrijk dat als je eenmaal begint met afleren, dat je dit heel consequent altijd vol blijft houden want zodra je hond weer succes heeft met trekken wordt het steeds moeilijker af te leren.

Het wandelen zonder trekken is niet hetzelfde als volgen.  Vaak hoor je dat je wil dat de hond aandacht voor je heeft en vol aandacht met je meeloopt met slappe lijn.  Dat is natuurlijk ook heel fijn als je hond dat kan, maar dat is niet hetzelfde als gewoon lekker wandelen en zijn behoeftes doen.

Dus wij willen een hond die gewoon ontspannen meeloopt waarbij er geen spanning op de lijn komt. Hij mag best snuffelen en natuurlijk moet er af en toe een plasje enzo gedaan worden.  Daarvoor ben je tenslotte je hond aan het uitlaten. 

De beste manier daarvoor is je hond gewoon nooit meer succes te laten hebben met trekken.
Lijn je hond aan en stap de deur uit. In het begin is het handig om je hand door het handvat van je vaste lijn te doen en daarna in je jaszak te stoppen. Zo voorkom je dat je zelf aan de riem gaat trekken en is de lijn ook altijd even lang.  Dat is voor de hond wel zo eerlijk en duidelijk.

Ok, je zet je eerste stap en je hond schiet enthousiast voor je uit.
Zodra je voelt dat er spanning op de lijn komt bevries je. Je staat stokstijf stil en negeert je hond. Bewonder de lucht, bomen, vogels...  Op een gegeven moment zal je hond zich afvragen waarom er niet gelopen wordt en bij je komen kijken of alles wel goed gaat met het baasje...  (ja echt, dat moment komt!)
Zodra je spanning weg voelt vallen beloon je met je stem (een blij goed zo! o.i.d.) en je gaat weer lopen. Waarschijnlijk schiet je hond enthousiast weer vooruit en heb je amper een stap gezet of je hond hangt weer vrolijk in de lijn. 
Zodra je die spanning weer voelt, bevries je onmiddellijk weer.  Als je hond de spanning zelf weer van de lijn haalt prijs je de hond en ga je weer lopen. 

Je kan je voorstellen dat dit de eerste keer heel lang gaat duren. De ene hond leert sneller dan de ander dus soms kan het echt onwijs lang duren voordat je eindelijk bij dat grasveldje bent.  Je hond moet helemaal zelf tot de conclusie komen dat het trekken de reden is waarom je steeds stopt en dat is voor de meeste honden die niet geleerd hebben om zelf over oefeningen na te denken best even lastig.

Beloon daarom je hond ook uitbundig als hij het goed doet. Zelf kies ik voor stembeloning omdat het bereiken van dat leuke grasveldje, dat heerlijke polletje gras of die interessante boom ook al een beloning is.  Maar voer beloning mag natuurlijk ook. 

Omdat die allereerste wandeling zonder trekken echt een leer-wandeling is en onwijs lang duurt is het belangrijk dat je die eerste wandeling plant op een moment dat het lekker weer is en je alle tijd hebt.
Een goed humeur is ook prettig want je hebt nogal wat geduld nodig deze eerste keer.

De 2e en 3e wandeling zullen al beter gaan en gaande weg wordt het voor je hond normaler om te wandelen zonder die spanning op de lijn te zetten en zal hij ook sneller de spanning weer van de lijn halen als hij toch weer iets harder loopt dan jij.

Het is belangrijk dat je er een gewoonte van maakt altijd onmiddellijk te bevriezen zodra je spanning op de lijn voelt. Want als je hond af en toe toch weer succes heeft met trekken kan je binnen de kortste keren weer helemaal opnieuw beginnen. 

Het belangrijkste is dat je hond nooit meer succes heeft met trekken. Is geduld echt niet jou ding en zie je het heel lang stil staan te wachten tot je hond op een idee komt niet zitten?
Dan kan je ook het alternatief kiezen om zodra je hond spanning op de riem zet, rechtsomkeert te maken. Je zult dan de eerste keer waarschijnlijk weer vaak naar binnen lopen, of als de situatie zich daarvoor leent kan je ook links of rechtsaf gaan.  Dat is voor je hond wel wat lastiger om de juiste oorzaak-gevolg te ontdekken maar is voor jou als baas wel een wat actievere aanpak. 
Verder komt het op hetzelfde neer.

Let er altijd op dat er GEEN beloning is voor je hond tijdens het trekken.
Als je tijdens je wandeling een hondenvriendje ziet aankomen en je hond hangt vol in de lijn omdat hij heel snel even dag wil zeggen, is het handiger om op dat moment niet stil te blijven staan met je hond vol in de lijn tot het vriendje er is want dan krijgt je hond toch een beloning terwijl hij niet de spanning van de lijn heeft gehaald.
In die situaties kan je beter weglopen, of je hond bij je roepen en even een stukje achteruit gaan zodat je hond zijn aandacht bij jou heeft. Dat moment belonen en dan (indien mogelijk) je hond los laten zodat hij vanuit goed gedrag een mega beloning krijgt, namelijk zijn vriendje begroeten. 

Honden leren gelukkig erg plaats en context gebonden. Dus het is belangrijk om altijd en overal heel consequent te zijn zodat je hond leert dat iets overal hetzelfde werkt.
Dit kun je hierbij ook gebruiken voor de dagen dat je even geen zin hebt om met het niet-trekken bezig te zijn. Je hond kan namelijk prima leren dat er absoluut niet getrokken wordt als hij een halsband om heeft.  En als hij een tuigje (harnas) om heeft dat trekken dan wel mag.
Of andersom natuurlijk.

Zelf heb ik een vaste lijn met halsband voor de normale wandelingen waarbij er niet getrokken mag worden en een flexilijn met harnas voor wandelingen waarbij ze niet zo veel los kan en dan mag ze ook gewoon trekken.  Sterker nog, bij een flexi moet ze wel trekken ander komt ze nergens.... 
Bij rollijnen wordt het trekken extra beloond en voelen ze altijd spanning op de lijn dus dat is niet geschikt als je wil dat de hond zonder trekken meeloopt.  Het leert trekken juist aan. 

Jong geleerd, is oud gedaan.
Als je zelf maar heel consequent bent en dit altijd en overal zo toepast krijg je een hond die altijd netjes met je meeloopt.

Tip: Krijg je een pup? Begin hier dan onmiddellijk mee en zorg dat je pup nooit ergens komt als het trekt aan de lijn. Omdat je pup alles nog moet leren gaat dit vrij eenvoudig en kost het je geen uren. En ook hier, jong geleerd is oud gedaan.. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten