zaterdag 25 juni 2016

Daarom eet je hond poep!

Het is in de ogen van vele de meest vieze gewoonte die een hond kan hebben, het eten van poep!
Heel veel honden doen het, en het is vaak ook heel moeilijk af te leren.Het is in veel gevallen dan ook een zelfbelonend gedrag.

Maar waarom eet je hond eigenlijk de ontlasting van zichzelf of van andere dieren?
Hieronder ga ik in op de meest voorkomende redenen:
  • Tekorten in de voeding
  • Aangeleerd gedrag
  • Honger
  • Hond vindt het gewoon lekker
Daarna ga ik in op de vraag of je het af kan leren en is poep eten eigenlijk gevaarlijk ?

Tekorten in de voeding
Ondanks dat het hondenvoer van goede kwaliteit is kan je hond dingen missen. Vaak zijn dit dan omega's (met name omega 3), vitamines of mineralen.  Je kan dit type herkennen omdat je hond dan kieskeuriger is, hij eet dan alleen de ontlasting van bepaalde dieren.  Hier zitten de voedingsstoffen in die hij mist.  Is je hond een grote liefhebber van de ontlasting van gras eters zoals paarden en koeien, dan kan hij best een omega 3 te kort hebben.  Dit zijn vaak honden die veel werken of juist erg gevoelig zijn en veel stress of spanningen ervaren.  Bij dergelijke emoties verbrand een hond veel omega 3 waar de gemiddelde voeding geen rekening mee houdt.

Eet je hond juist liever kattendrollen dan zijn het eerder bepaalde vitamines en mineralen.

Denk je dat je hond last heeft van tekorten dan raden we je aan een voedingssupplement zoals de Golddust van Renske te geven. Dit is erg rijk aan omega's, vitaminen en mineralen.
Door dit bij het normale voer te geven zul je al snel merken dat het poep eten minder wordt.

Aangeleerd gedrag:
Een moederhond met een nest pups zal de ontlasting van haar pups opruimen om zo het nest schoon te maken.  Veel teefjes houden hier mee op zodra de pups een week of 5 a 6 zijn. De pups krijgen dan vaster voedsel en zijn dan ook al redelijk zindelijk in die zin dat ze een voor de moeder acceptabel plekje hebben waar ze hun behoeftes doen. 
Er zijn echter ook teefjes die hun taken erg serieus nemen en blijven opruimen, ook als de pups wat ouder worden. Zij leren deze gewoonte dan van hun moeder.
Dit is dus zeker iets om met de fokker te bespreken en in de gaten te houden als je de pup net in huis hebt. 

Het kan echter ook aangeleerd worden door ons, als we veel aandacht besteden aan het opruimen van ongelukjes (positief of negatief) wordt die ontlasting speciaal. De pup kan dan zijn poep op gaan eten om straf te voorkomen of om juist onze reactie en aandacht uit te lokken. 
Ongelukjes van een pup kan je daarom beter gewoon negeren, veel positieve aandacht voor gewenst gedrag en belonen als de pup buiten poept en plast is beter. Uiteraard moet je het wel opruimen maar doe dit liever zo neutraal mogelijk en als het even kan ook niet onmiddellijk maar wacht even tot de pup erbij weggelopen is en met zijn aandacht ergens anders is.

En tot slot kan een pup het ook leren van andere honden, als het speelkameraadje deze gewoonte heeft kan je eigen hond dit ook gaan proberen en als het hem bevalt kan hij het vaker gaan doen.
Je hond heeft dan geleerd dat het lekker is...

Honger
Honden die op dieet staan of gewoon te weinig krijgen kunnen poep gaan eten om de maag te vullen. Ze hebben dan honger. Veel honden krijgen 1x per dag eten, niet alle honden kunnen hier even goed tegen. Als het voedsel makkelijk verteerd wordt kan je hond 's middags / 's avonds ook gewoon weer trek hebben ook als de maaltijden feitelijk best voldoende zijn. 
Of je hond het uit honger doet kan je uitproberen door hem ongeveer een half uurtje voor de wandeling eten te geven. Honden die puur uit honger poep eten zullen het dan veel minder doen. Ook als je hond veel afvalt of erg mager is, is dat natuurlijk een teken dat je meer moet voeren. 
Eventueel kan je de hond ook op parasieten zoals wormen laten controleren, dit vreet ook energie en je hond heeft dan veel meer honger dan normaal gesproken.

Gewoon lekker
Helaas is er ook een flinke groep honden die het gewoon heel erg lekker vindt. Vaak eten zij bij voorkeur de ontlasting van dieren die brokken eten en dan met name de brokken met veel geur, kleur en smaakstoffen.  Deze geur en smaakstoffen verteren niet geheel en de ontlasting is daardoor voor veel honden erg smakelijk. 

Kan je het poep eten afleren?

Als het eenmaal een door de hond erg gewaardeerde gewoonte is, is het heel lastig het weer af te leren.
We raden zeker aan een voedingssupplement te proberen om tekorten uit te sluiten.
Hou je hond tijdens wandelingen goed in de gaten en zodra hij wil gaan eten roep je je hond bij je en zorg je voor wat afleiding.  Bij sommige honden helpt het je stem te verheffen als correctie maar omdat het eten van de ontlasting vaak een grote beloning is en ook de negatieve aandacht als belonend kan worden ervaren is dit vaak niet heel succesvol.
Voorkomen is beter. 

Het eten van poep is niet zonder risico, het kan allerlei parasieten zoals wormen bevatten en ook resten van medicijnen. Bij menselijke ontlasting kan het zelfs ook drugs bevatten dus dat is niet zo heel bevorderlijk voor je hond.

Zeker collies zijn erg gevoelig voor bepaalde medicijnen en zij kunnen ernstig ziek worden van de stoffen die in de ontworming van paarden zit.  Heb je zo'n hond dan is het heel belangrijk dat hij geen paarden ontlasting eet.

Je kan overwegen je hond een muilkorf om te doen tijdens wandelingen, dan weet je zeker dat hij niets kan eten. Daarmee haal je de beloning weg. Let er wel op dat je dan een kunststof variant hebt waarbij de hond nog goed kan hijgen en hou je hond met muilkorf altijd goed in de gaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten