zaterdag 20 augustus 2016

Dit is het beste voer voor uw hond!

Op de vorige blogs kwamen veel reacties over voeding van honden.
Het is een hot item. Iedereen is er natuurlijk van overtuigd dat de manier waarop je je eigen hond voert dat dat het beste is. Je eigen hond verdient immers alleen het beste en je ziet in de praktijk dat het zo is, want jou hond is gezond en doet het goed op het voer.

En het leuke is, waarschijnlijk heeft gewoon iedereen gelijk.
HET beste voer of DE methode, dat bestaat niet. 
Het beste voer of de beste voeding methode is voor elke hond anders.  Alleen je eigen hond kan je  vertellen of de manier zoals jij hem/haar voert ook de juiste is.
 
Er zijn honden die volledig vegetarisch worden gevoerd, honden die uitsluitend prooidieren krijgen en alles daar tussen in. De een krijgt alleen rauw, de ander alles gekookt. 
En het is in principe allemaal goed, mits je maar goed en kritisch naar je hond kijkt en in de gaten
houdt of je hond het inderdaad goe
d doet op deze methode.

De hond stamt af van wolven die zich ophielden rond de menselijke nederzettingen.
Zij zijn minder schuw geworden en zijn zich gaan voeden met de menselijke etensresten. En geloof me, daar zat in die tijd erg weinig dierlijks bij.
Daarom kan een hond ook prima vegetarisch worden gevoed, kan hij prima granen en plantaardig materiaal verteren.

Natuurlijk, het zijn van nature nog altijd vleeseters, ze aten vroeger als wolf rond de nederzettingen zowel prooidieren als plantaardige resten, kliekjes en dingen die ze in de natuur vonden.
Heel gevarieerd.

Waar jou hond het beste op functioneert hangt grotendeels af van zijn bouw en hoe de gezondheid van zijn maagdarmstelsel is.  Granen en plantaardige dingen worden in de darmen verteerd en vlees vooral in de maag. Heeft je hond gevoelige darmen dan zal hij het beter doen op een graanvrije voeding. Is de maag echter juist wat zwakjes en gevoelig dan zal een vegetarisch menu juist beter zijn.  Er zijn ook allerlei ziektes en aandoeningen waarbij je eiwitrijk vlees beter niet kunt voeren of juist wel. 

Is je hond goed gezond, glimt de vacht van nature (zonder shampoo of hulp middelen) en is de ontlasting doorgaans goed stevig? (maar niet dusdanig dat het erg veel moeite kost)
Zit je hond doorgaans goed in zijn vel en heeft hij een normale, gezonde dosis energie?
Dan doe je het gewoon goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten