zaterdag 10 september 2016

Zo knip je de nagels van je kat.

Vandaag geef ik antwoord op een veel gestelde vraag, hoe knip je de nagels van een kat?
Moet je de nagels van een kat eigenlijk wel knippen?

Niet bij alle katten is het nodig om de nagels te knippen, deze katten verzorgen en gebruiken hun nagels dusdanig dat deze niet te lang worden. Daarom hoef je bij deze katten niet te knippen.

Hoe weet je of de nagels te lang zijn?
De eenvoudigste test daarvoor is een harde vloer zoals bij laminaat. Als de nagels een goede lengte hebben hoor je de kat niet lopen. De kat trekt zijn nagels in tijdens het lopen en ze raken de
grond in principe niet.

Als je kat te lange nagels heeft dan hoor je de nagels op de grond tikken tijdens het lopen.

Als je merkt dat je kat te lange nagels heeft moet je ze echt even knippen want door de te lange nagels is de stand en dus ook de belasting van de voet anders en dat werkt op lange termijn door op alle spieren en gewrichten van je kat. Dat is natuurlijk niet meteen maar het is wel van belang om er iets aan te gaan doen als je merkt dat ze te lang zijn.

Er zijn vele schaartjes, tangen e.d. op de markt om de nagels van je dieren te knippen.
Gebruik bij katten wel altijd een rond schaartje wat bedoeld is voor de nagels van dieren. Bij voorkeur speciaal voor katten, maar als je ook honden hebt kan een bescheiden maat nagelschaar of nageltang voor hondennagels in principe ook wel.  Als het maar rond loopt, dat is het aller belangrijkste.  Je mag voor katten (en honden) geen schaar voor mensennagels gebruiken. Deze hebben namelijk een vrij recht snijvlak, voor onze redelijk rechte mensennagels prima. Maar de katten nagel is rond, en een recht schaartje geeft daardoor bij het knippen te plaatselijk een flinke druk, terwijl een rond schaartje de druk gelijkmatig verdeeld.  Katten hebben veel spiertjes en zenuwen rondom de nagels dus is het knippen met een recht schaartje voor een kat echt heel vervelend en kan zelfs pijnlijk zijn.  Dat is het met een rond schaartje absoluut niet. 

Bij deze nagel is het leven goed te zien.
Als je kat lichte nagels heeft kun je het leven van de nagel heel goed zien. Je kan dan goed zien tot waar je kan knippen.  Liefst knip je uiteraard niet in het leven, dat bloed hevig en is voor de kat uiteraard echt niet leuk.

Heeft je kat donkere nagels waardoor je het leven niet kan zien? Dan kan je beter alleen het puntje eraf knippen en indien nodig regelmatig herhalen door steeds maar een heel klein stukje te knippen. Dat is het veiligste voor de kat.  Als je kat knippen niet fijn vindt kan je hier het beste een tangetje met stopplaatje voor gebruiken. Deze schaartjes of tangetjes hebben een plaatje waar je de nagel tegen aan zet tijdens het knippen. Zo kan je nooit te veel afknippen. Zeker als de kat niet goed meewerkt is dat de makkelijkste en veiligste manier. 

Om de nagels van je kat te knippen neem ik zelf bij voorkeur de kat gewoon op schoot. Even lekker kroelen zodat hij ontspannen op schoot zit. Dan pak je zijn pootje in je hand, druk ligt op de voet zodat de nagels uitgezet worden.  En dan knip je heel rustig elke nagel. Geen opmerkingen:

Een reactie posten