zaterdag 5 maart 2016

Weet je wat er komt kijken bij de komst van een pup?

Na lang nadenken is de knoop doorgehakt, er komt een pup!
Een spannende tijd breekt aan, want nu begint het eigenlijk pas echt. Wil je een rashond of een kruising en moet het dan een reu of een teef zijn?
pup is geen product
Een pup is geen product wat u zomaar even besteld!

Het is heel belangrijk daar goed over na te denken. Natuurlijk, eventjes googlen op pups levert ongetwijfeld een heel scala aan puppy advertenties op en je kunt er zo eentje halen, dat is niet zo moeilijk.  MAARRR, wil je nu vooral gewoon snel een pup wat misschien wel heel erg met je karakter botst en waarmee je heel vaak bij de dierenarts zult zijn, of wil je heel lang van de pup genieten, hem/haar zien opgroeien tot een leuke hond die jarenlang goed, gezond gezelschap is?

Onthou dat een pup geen product is wat je zomaar even besteld!

Er zijn diverse checklists voor een goede fokker op internet te vinden. Het belangrijkste is dat je minstens de moederhond kunt ontmoeten en dat de pups zorgvuldig zijn gefokt en goed worden verzorgd.  De fokker van de pup zal al je vragen uitgebreid beantwoorden en zelf ook de nodige vragen stellen.  Een goede fokker verkoopt niet zomaar aan iedereen maar wil een goed adres voor de pups.  Een veel gebruikte smoes bij handelaren is dat de moeder juist even uit wandelen is en dat je daarom haar niet kunt ontmoeten.  Natuurlijk kan dat best zo eens uitkomen, maar bij een goede fokker mag je rustig wachten tot ze weer terug is.

Ongeacht of er met een stamboom wordt gefokt zal de fokker alle informatie over de gezondheid van de ouders kunnen vertellen en mag je de testuitslagen zien. Elke goede fokker zal zich ervan overtuigd hebben dat de ouders gezond zijn en daar uitslagen van de dierenarts of specialist van hebben. Deze hoort je te kunnen inzien. 

Trap er niet in dat kruisingen zoveel gezonder zouden zijn waardoor foto's of onderzoeken niet nodig zijn. Het kanspercentage op erfelijke problemen is weliswaar kleiner bij een kruising, elke erfelijke aandoening komt net zo goed voor bij kruisingen als bij rashonden. Bij de kruisingen zijn er enkel geen statistieken van maar het is natuurlijk onzin dat de zieke genen opeens niet meer doorgegeven worden als de ouders van een ander ras zijn...  Van rashonden wordt het onderzocht, bijgehouden is veel bekend. Bij kruisingen niet.. dat is dus veel meer gokken en vaak gaat dat goed maar dat hoeft niet perse...

geboorte pup
De geboorte van een pup
Als je hebt besloten wat voor een hond het worden moet en je hebt een fokker gevonden waar je een pup kunt kopen begint vaak het lange wachten op een pup. Vaak moet zo'n nestje nog geboren worden en zal je dus even moeten wachten tot ze geboren worden.
De geboorte is een prachtige gebeurtenis waar de meeste fokkers u ook vol trots over zal willen vertellen. Na een lange voorbereiding zijn dan eindelijk de zo gewenste pups geboren!

De tijd die een pup bij zijn moeder en de fokker doorbrengt is vreselijk belangrijk. De pups leren veel van hun moeder en hun broertjes en zusjes.

In het nest hoort het altijd schoon te zijn en horen de pups diverse speeltjes te hebben.
Het is een beetje afhankelijk van het nest, hun leeftijd en leeftijd in hoeverre dat nodig is en hoeveel ze nodig hebben.

spelende puppy's
Al spelend leert een pup heel veel
Hoe ouder de pups hoe actiever en beweeglijker ze worden, gezelschap wordt steeds belangrijker omdat ze van elkaar leren dat bijten pijn doet en hoe je je als hond hoort te gedragen.

De moederhond is hierbij ook erg belangrijk. Zij zal op een gegeven moment beginnen met opvoeden, pups zullen soms moeten wachten op hun melk en ze zullen van haar leren hoe ze zich dienen te gedragen. Veel hondentaal zullen ze van hun moeder leren.
Het is daarom belangrijk dat ze niet te vroeg bij haar weggehaald worden.  In Nederland is het gebruikelijk dat pups rond de 7 a 8 weken naar hun nieuwe baasjes gaan. Zeker niet eerder!

In de weken dat je pup bij zijn of haar moeder is ga je uiteraard regelmatig even bij de fokker op bezoek. Tijdens deze bezoeken kan je de pups een beetje leren kennen. De fokker hoort je ook veel over de karakters te kunnen vertellen. 
Gebruik deze bezoeken goed om de diverse pups te leren kennen en te kunnen beslissen welke pup je hebben wilt. Want kiezen tussen al die schattige pups is echt niet zo eenvoudig.

Het is belangrijk dat je een pup uitzoekt die goed bij je eigen karakter en je situatie past.
Zijn er al andere honden in huis? Dan moet hun karakter ook in je keus worden meegenomen.
kromfohrlander pups von Wirbelsteijn
Hoe kan je hier nou tussen kiezen?



2 opmerkingen: