zaterdag 23 juli 2016

Wist u dat slakken ook voor wormen bij uw hond kunnen zorgen?

Wormen zijn vervelende parasieten, bovendien kan een met wormen besmet dier ook voor besmetting bij mensen zorgen! Daar moet u toch niet aan denken...

Het is daarom zeker heel belangrijk allert te zijn op wormbesmettingen en uw huis en omgeving er vrij van te houden.  Toch ben ik zeker geen voorstander van zomaar ontwormen en verkoop ik daarom ook geen ontwormingsmiddelen. 
Cyclus lintworm.
Bron: VPL het Woud

U kunt uw dier namelijk niet preventief beschermen tegen wormen. Honden en katten kunnen op diverse manieren besmet raken met wormen, middelen die uw dier hiertegen beschermen zijn er niet.

Wel is het belangrijk om uw dieren goed vrij te houden van vlooien en te zorgen voor een goede hygiĆ«ne. 

Op het moment dat u uw dier een ontwormingsmiddel geeft bestrijd u de op dat moment aanwezige wormen. Dat is mooi, maar vaak zijn deze middelen erg breed en zijn ze bedoeld om de meest voorkomende soorten allemaal aan te pakken. Hierdoor stopt u mijn inziens veel onnodige medicijnen in uw dier. Zeker als uw dier helemaal geen wormen heeft, is dat natuurlijk volkomen overbodig.

Het standaard preventief ontwormen heeft al voor de nodige resistentie gezorgd en ook daarom is het beter om alleen te behandelen als uw dier ook daadwerkelijk last heeft van wormen.

Om uw dier en uw omgeving toch goed vrij te houden van wormen en besmettingen op tijd te behandelen is het veel beter de ontlasting van uw dier 3 a 4 keer per jaar te laten controleren op aanwezigheid van wormen.  Dit kunt u doen bij o.a. VPL het Woud, een laboratorium gespecialiseerd in het opsporen van parasieten.  
Als er daadwerkelijk sporen van wormen wordt gevonden kunt u gericht behandelen tegen het gevonden soort worm.  Dat is het meest effectief.

Een uitzondering hierop zijn jonge pups en kittens, zij zijn zeer gevoelig voor worm besmettingen en bovendien kunnen de wormen in het kleine, zich nog ontwikkelende lichaam veel schade veroorzaken.  Een pup zou daarom in het nest wel moeten worden ontwormt. Ook omdat het vaak een poosje duurt voordat een worm eitjes e.d. produceert die u
in de ontlasting kunt vinden.

Eet uw hond ook wel eens een slak? Of hoest het onverklaarbaar?
Dan is het handig om zo af en toe een uitgebreider onderzoek te laten doen en ook te laten onderzoeken op de aanwezigheid van de Franse longworm. Deze zuidelijke parasiet komt net als andere zuid Europese parasieten steeds vaker ook in Nederland voor.
Als uw hond regelmatig hoest is het zeker handig om dat eens mee te laten nemen, ook als uw hond nog nooit in Frankrijk is geweest.

Er zijn op YouTube hele mooie filmpjes te vinden van de diverse worm besmettingen.
Deze (Engelstalige) met slakken als gastheer van wormen vond ik het interessants omdat dit voor Nederland nog vrij onbekend is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten