zaterdag 16 juli 2016

Gaat je hond mee op vakantie?

De zomervakanties zijn of gaan binnenkort weer beginnen en dus maken veel mensen zich klaar voor de vakantie.
Er even heerlijk tussenuit!

Maar wat doe je met de hond?
Als je op korte termijn al gaat zal je dat vast al geregeld hebben, er is een pension of oppas geregeld voor als je hond niet meegaat en natuurlijk heb je alles geregeld voor het geval de hond wel meegaat.

Toch?

Als je hond mee mag, heb je dan al aan het volgende gedacht?
Vaak is het verplicht een
muilkorf bij je te hebben!
  • Mag uw hond eigenlijk wel mee? Het ras is belangrijk!
    In veel landen gelden andere regels en eisen. Soms moet een hond altijd aangelijnd zijn en moet je een passende muilkorf bij je hebben, maar soms mag je hond er in het geheel niet in. Bijvoorbeeld als je een pittbull of een stoere kruising hebt. 
    Wist je dat een kruising rottweiler bijv. Frankrijk niet in mag?  Heb je een raszuivere rottweiler met stamboom dan gelden er extra regels en moet je de papieren meenemen zodat je kan bewijzen een echte rottweiler te hebben. 

    Dit geldt voor diverse rassen, dus kijk dat van te voren even na!

  • Is de rabiës enting (hondsdolheid) gezet en nog geldig?
    Dit is verplicht in bijna alle landen, zeker in Duitsland, België en Frankrijk dus ook als je daar alleen maar doorheen reist moet je hond een geldige rabiës enting hebben.
    Blijf je binnen NL dan hoeft dat niet.

  • Welke parasieten heb je in het vakantieland?
    In andere landen heb je andere risico's. Zeker de zuidelijke landen van Europa kennen diverse hele nare parasieten die ziektes veroorzaken die wij hier in NL nog niet zo goed kennen.
    Controleer welke risico's je hond daar loopt en op welke manier je hem/haar daar het beste tegen kan beschermen.

  • Hoe vervoer je de hond? 
    Zit hij achterin of mag hij op de achterbank omdat de bagage al in de kofferbak zit?
    Los op de achterbank is in veel landen verboden, en bovendien is het niet erg veilig. Als je even flink moet remmen zit je hond bij je op schoot.. 

    Denk dus aan een goede gordel voor de hond. Je hebt speciale tuigjes maar ook simpele riemen waarmee je de hond goed vast kunt zetten.


    Is je hond erg onrustig? Doe hem dan een goed tuigje om! Veel belasting op de halsband is erg vervelend voor de hond en kan bovendien nare blessures veroorzaken.

  • Ga je naar een warm land? Of is er warm weer voorspeld?
    Neem verkoeling voor je hond mee! Een koelmat is daarvoor aan te bevelen omdat een hond dat zelf op kan zoeken en zelf kan bepalen in hoeverre hij dat fijn vindt. Ga je naar erg warme plekken is het voor de meeste honden eigenlijk fijner om in een pension of gastgezin "thuis" te blijven. 

  • Natuurlijk neem je vertrouwd eten en een slaapplek mee voor tijdens het verblijf op de vakantiebestemming.
    Eet je hond normaal rauw vlees en kan of wil je dat niet meenemen? Dan is een worst zoals die van Carnis of een Vers Vleesmaaltijd van Renske wellicht een goed alternatief. Dit heeft geen koeling nodig en is gebasseerd op de rauwe vleesmaaltijden.


Kijk voor alle regels en welke parasieten je mogelijk tegen kan komen op de site van de LICG:

Hier kan je ook een pdf downloaden waar alles in staat zodat je dat nog eens rustig door kunt lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten