zaterdag 30 april 2016

Zo help je je hond te stoppen met uitvallen!

Als suggestie voor een nieuw blog is o.a. het blaffen naar honden en mensen op straat genoemd.
Omdat ik de hond in kwestie niet ken en niet kan zien, weet ik niet zeker waarom hij blaft... Daarom ga ik hier uit van de meest voorkomende situatie, blaffen/uitvallen uit angst en onzekerheid. Ik ga in mijn blog voor het gemak ervan uit dat de hond uitvalt naar andere honden. Daar waar ik het over de enge hond heb kan je natuurlijk ook wat anders zoals voorbijgangers, fietsers, etc invullen. Komt allemaal op hetzelfde neer.
De kans dat hij uitvalt is vrij groot door een strakke zware lijn.

Zoals bij al het gedrag wat je wil veranderen begin je met de vraag waarom de hond iets doet..?

Vaak is angst / onzekerheid de reden waarom honden uitvallen. Ze voelen zich niet veilig in een situatie en omdat ze aan de lijn zitten kunnen ze niet weg. Dus moeten ze wel kiezen voor de aanval als verdediging. 
De beloning zit hem erin dat het engs weg gaat, doorgaans lopen voorbijgangers door en dus heeft het gedrag van de hond effect.. denkt hij tenminste.  Dat het ook wel was gebeurd als hij niet uit was gevallen beseft een hond niet.

Het gedrag wordt beloond en vervolgens ook versterkt door ons als baas, want de baas wordt boos, gaat meedoen door ook te blaffen (= hond boos toespreken) en met een beetje pech komt er ook veel spanning op de lijn.
Elke keer als de hond een andere hond ziet wordt zijn idee dat die hond iets heel engs is bekrachtigd, baas wordt gespannen, er komt spanning op de lijn en de baas wordt als je uitvalt vaak ook boos.. het gaat van kwaad tot erger.. en die voorbijkomende hond is de grote boosdoener, het is zijn schuld! Dus je hond gaat meer en meer zijn best doen die enge hond weg te jagen. 

Wil je echt dat je hond ander gedrag aanleert is het heel belangrijk dat jij als baas jezelf goed onder controle hebt.

Jij moet zijn rots in de branding zijn en dus ben jij heel zelfverzekerd en ontspannen! Je hebt alles onder controle en die andere hond (of mens of fiets of.. ) gaat jullie heus niet vermoorden dus er is geen reden voor paniek.

Als je op straat iets ziet waarvan je weet dat je hond dat heel eng vindt, zorg dan dat je ontspannen blijft. Denk aan iets leuks! Of beeld je in dat je samen met je hond heel ontspannen door kan lopen.

Ga de lijn niet strak trekken en span je spieren niet aan..  Adem in, adem uit.. en kijk goed naar je hond.


Natuurlijk is dat alleen niet genoeg, de hond moet ook een alternatief aanleren.
De clicker komt hier heel goed van pas.
Zelf vindt ik in deze situaties een aandachtsoefening heel fijn, de clicker kan hier heel goed bij helpen.  Als je hond die niet kent moet je eerst je hond dat aanleren natuurlijk voordat je het hierbij kunt gebruiken.

Er zijn vele mogelijkheden voor ander gedrag, zelf vindt ik het erg prettig om er een aandachtsoefening van te maken en dus de hond naar jou te laten kijken. 

Oefen eerst eens in de thuis en in de tuin, als de hond naar je kijkt -> Klik! En beloning natuurlijk.
Al snel zal je een perfect volgende hond hebben want zo in de relatief saaie tuin is dit een heel leuk oefeningetje. Het gaat nu vooral om dat je je timing kunt oefenen en jullie succes hebben in de oefening.  Eventueel kan je er een commando aan hangen door het gewenste gedrag te benoemen.
Dat kan handig zijn om later in moeilijkere situaties je hond te helpen door te vertellen wat de bedoeling is.

Dan nu naar buiten, met een normale vaste lijn werkt het het prettigst. Een rollijn mag ook maar dan moet ie wel op slot zodat hij niet kan rollen. Je wilt nu geen spanning op de lijn.
Klik een aantal keer voor aandacht voor jou, zodra hij kijkt klik je en krijgt hij een beloning.

Zodra je nu een andere hond ziet naderen sta je stil en wacht je heel ontspannen! vrolijk tot je hond op het idee komt om naar je te kijken. Idealiter is de afstand deze eerste keer heel groot zodat je hond alle kans op succes krijgt zonder zich bedreigt te voelen.
Het is heel fijn als je dit in een gecontroleerde omgeving kan doen met een trainingsmaatje zodat je zeker weet dat die ander niet dichterbij komt. 

Elke keer als je hond naar jou kijkt, KLIK en beloning! Geweldig!
Stel je voor, deze zit op jou muur..
Wedden dat je er angstvallig
naar blijft kijken?
Bovendien kan je nu al jubelend wat naar achter lopen zodat de afstand groter wordt. Dit is een mega beloning voor een hond die iets heel engs heeft gezien. 

Hou de eerste keren de afstand heel groot zodat je hond kans heeft op succes. Als de afstand al te klein is zal het hem heel veel moeite kosten om naar jou te kijken. (Beeld je maar eens in dat je een grote spin ziet lopen, ik en vele dames met mij zullen die dan heel goed in de gaten blijven houden tot het weg is. Er van weg kijken is dan echt niet makkelijk! )
Maak de afstand langzaam maar zeker steeds kleiner en beloon elke vorm van aandacht voor jou.
Als je een hond ziet naderen en de omgeving leent zich er niet voor om elkaar op ruime afstand te passeren doe je er verstandig aan om om te draaien en al jubelend klikkend voor aandacht met je hond ergens anders heen te lopen.

Onthou dat na elke klik echt een beloning komen moet. Meestal is dit iets eetbaars en dat mag in het begin ook best iets super lekkers zijn wat misschien niet het meest verantwoord is. 
Hoe makkelijker de oefening, hoe simpeler ook de beloning mag zijn (al blijft iets super lekkers van tijd tot tijd als afwisseling aan te bevelen).
Vindt je hond voer echt niet boeiend? Dan kan een leuk speeltje, balletje aan touw of iets ook zeer geschikt zijn.  Een beloning is iets wat door de hond ook als zodanig wordt ervaren!
Of allebei natuurlijk, een voertje en daarna even leuk spelen en sjorren kan heel goed werken de stress en spanning kwijt te raken.

Als je een trainingsmaatje hebt zou je elke keer kunnen kijken wat de afstand is wat je hond goed aankan en zo goed oefenen in het steeds een beetje dichterbij.
Groot voordeel is ook dat deze enge hond blijft waar hij is terwijl je hond uit zijn plaat gaat.
Zo haal je daar meteen de beloning vanaf want het werkt niet meer... 

Ik raad bij honden die erg uitvallen een goed harnas en vaste lijn aan. Dit is voor de nek van je hond veel fijner en gezonder.  En voorkomt spanning op de lijn.
Onthou dat jij als baas ook altijd je spieren ontspannen moet houden! Als jij (onbewust) je spieren spant komt er, ook bij een slappe lijn, toch spanning door bij je hond. Ze voelen dit perfect aan!
En het kan een signaal zijn om uit te vallen.

Ikzelf en mijn hond Teddy,
samen aandacht voor elkaar hebben is leuk!

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie reacties op het blog en of het goed leesbaar is.
Laat je in een reactie even weten wat je ervan vindt?
Is het te veel tekst, is het niet duidelijk of heb ik stappen niet goed uitgelegd?

Voor iedereen met een uitvallende hond, ga je het proberen?

5 opmerkingen:

  1. Hoe doe je dat dan als je langs huizen moet met uitvallende honden. Ik moet er langs als ik mijn hond uit wil laten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry voor mijn late reactie.
      Ik neem aan dat de andere uitvallende honden niet van hun terrein af kunnen.

      Het is voor jou hond heel lastig om daarlangs te moeten lopen dus zelf vol vertrouwen zijn dat het veilig is en heb begrip voor je hond dat die het super eng vindt.
      Het makkelijkste kan je je hond belonen voor aandacht voor jou en zo rustig doorlopen.

      Eerst oefenen in makkelijke omgevingen zodat je hond snapt wat de bedoeling is en pas als jullie samen de oefening goed beheersen het ook proberen in dergelijke moeilijke omgevingen.

      Tot je vertrouwen heb dat je hond aandacht voor jou kan hebben moet je hem er maar gewoon langs meenemen, dat is niet ideaal maar soms is het gewoon niet anders.
      Ik zou me eerst concentreren op alle andere gebieden en pas als laatste zo'n lastige situatie waarbij je langs andermans uitvallende honden moet.

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik loop met 4 honden en onze amerikaanse stafford van 1.7maanden oud valt sinds een paar weken uit naar andere honden begin met piepen trekken aan de riem en soms slaat het om naar grommen en blaffen en bijt ze naar een van onze andere honden. Ook trekt ze constant en altijd spanning op de lijn wat ze vooraf niet deed. Dit probeer ik eruit te trainen door elke keer dat ze de lijn onder spanning zet te stoppen met lopen totdat de lijn weer ontspant dan lopen we weer vooruit. Ze vind alles en iedereen super interresant dus dit is een hele opgave en heel tijdrovend. Maar hoe leer ik haar af om niet uit frustratie naar onze andere honden te bijten??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een lastige situatie. Als een hond eenmaal zo hoog in de energie zit kan ze inderdaad op alles gaan reageren. Soms is dat uit frustratie, dat kan je oplossen door een speeltje o.i.d. aan te bieden waar ze zich op uit kan leven.
      Maar als ze eenmaal uitvalt moet je er rekening mee houden dat ze ook uit reflex serieus kan gaan bijten omdat ze eenmaal in haar beleving in gevecht is, is alles wat haar op dat moment aanraakt gevoelsmatig een aanval op haar.

      Met nog 3 andere honden erbij is dat best erg lastig. Zo van achter de computer kan ik niet goed inschatten of ze dit uit angst of andere emoties doet.

      Het lijkt me daarom het verstandigste een goede gedragstherapeut in te schakelen die met je mee kan kijken en gerichte oplossingen kan aanbieden.

      Verwijderen